Våra behandlingar

Vi är specialiserade på hästens rörelseapparat, tänder och bilddiagnostik. På kliniken har vi tillgång till dagboxar, ridhus, longervolt under tak, utomhusridbana, dubbla löpargångar samt flertalet behandlingsrum. Utöver detta har vi modern utrustning som bland annat röntgen, ultraljud och shock wave. Vi har lång erfarenhet av arbete med både sport- och hobbyhästar och vi har bra kontakt med remissinstanser för ex. scintigrafi, MRI, CT och operation. Varmt välkommen!


Rörelseapparaten

Vi utreder hela hästens rörelseapparat. Det kan innefatta exempelvis hälta, smärta från rygg eller nacke och ridutredningar.


Tänder

Vi utför rutinkontroller av munhålan, utprovning av utrustning och avancerade åtgärder som bland annat karieslagning och rotfyllning.


Hovslageri

”No foot, no horse”. Vi arbetar nära vår hovslagare med större och mindre korrigeringar, allt för att optimera din hästs välbefinnande och prestation.


Röntgen

Röntgen används vid diagnostik av skelett vid både undersökningar av rörelseapparaten och munhålan. Vid röntgen krävs ofta två personer över 18 år i rummet. Ta gärna med någon som kan hjälpa dig.


Ultraljud

Ultraljud används vid diagnostik av framförallt mjukdelar, som senor och ligament men också vid ultraljudsguidade injektioner.


Besiktning

Om du ska sälja eller köpa en häst så rekommenderar vi att du besiktigar hästen innan ägarbytet. Ibland krävs även en besiktning om du ska teckna en ny försäkring.


PRP

PRP (Platelet Rich Plasma) används främst vid sen- och ligamentskador och tillverkas av hästens eget blod. Man urskiljer blodplättarna ur blodet och det tar ca 15 minuter. Blodplättarna har egenskaper som ökar tillväxt och påverkar inflammation.


IRAP

 IRAP (Interleukin Receptor Antagonist Protein) tillverkas av hästens eget blod och tar ca 24 timmar att framställa. IRAP-systemet har designats för att stimulera hästens egna vita blodkroppar att producera antiinflammatoriska egenskaper. IRAP:en används sedan för att injiceras lokalt i en led. Den färdiga produkten kan sedan frysas och användas i upp till ett år.


 Shock Wave

Extracorporeal shock wave therapy (stötvågsterapi) används primärt för skador i senor och ligament. Stötvågen orsakar microtrauman i det område som behandlas vilket leder till nya mindre blodkärl kan bildas och kroppens egna antiinflammatoriska system kan få bättre tillgång till det skadade området.


Akutsjukvård

Under våra öppettider kan vi i mån av tid ta emot enklare akuta fall som kolik eller sårskador.


Kiropraktik

Precis som för oss människor är kiropraktik ett bra komplement till övrig vård.


Stamceller

En stamcell är en slags ”urmodercell” som kan utvecklas till vilken cell som helst. De stamceller vi använder för tillfället (Articell Forte) är utvecklade för att bli nytt ledbrosk. Stamcellsbehandling används på hästar med svårläkta ledinflammationer och konstaterade ledbroskskador.